بلوغ در دختران
بلوغ در واقع دوره ای است که طی آن صفات ثانویه جنسی تکامل پیدا می کند و توانایی تولید مثل در فرد به وجود می آید. بلوغ در اثر تکامل سیستم مغزی و تولید هورمون های جنسی از تخمدان ها ایجاد می شود و در حقیقت ، سیستم بسیار دقیقی است که به یک ارتباط خیلی پیچیده بین مغز ، تخمدان و دستگاه تناسلی نیاز دارد.
علائم و تغییرات بدنی در دوران بلوغ دختران
در رابطه با سوالاتی که مادران عزیز در مورد بلوغ داشتند ، لازم می دانیم که نکاتی را در مورد بلوغ در دختران خدمات شما عرض کنیم. برای کسب اطلاعات کافی در خصوص این مقوله مهم ، تا پایان مقاله همراه ما باشید تا با علائم و نشانه های رایج این دوران که به شرح زیر معرفی می شوند آشنا شوید.
رشد فیزیکی
یکی از اولین تغییراتی که در دوران بلوغ متوجه آن خواهید شد ، افزایش قد است.
در طول فرآیند رشد ، ممکن است تغییرات فیزیکی دیگری را هم مشاهده کنید، مانند:
- افزایش حجم لگن و باسن
- افزایش حجم ران ها
- رشد سینهها
در این دوران ممکن است دختران از اندام و تغییرات فیزیکی خود راضی نباشند ولی به زودی به تغییرات صورت گرفته در ظاهرشان عادت می کنند.
رشد سینه ها
در دوران بلوغ ، سینههای شما شروع به رشد میکنند.
طبیعی است که پستان ها در اندازه های مختلف رشد کنند. همچنین طبیعی است که یک سینه از دیگری کمی بزرگتر باشد. تغییراتی که در این دوران ممکن است مشاهده کنید به شرح زیر است:
- رنگ نوک پستان به صورتی یا قهوهای تغییر می کند.
- در اطراف نوک سینه مو رشد می کند.
هنگامی که سینه ها در حال رشد هستند، ممکن است احساس ناراحتی یا درد داشته باشید. اگر نگران تغییرات در سینه های خود هستید، میتوانید به پزشک خود مراجعه کنید، به خصوص اگر این موارد را مشاهده کردید:
- درد
- مشاهده توده
- ترشحات نیپل
رشد موهای بدن
در دوران بلوغ در برخی نواحی از بدن مو رشد کرده و یا موهای آن نواحی شروع به تیره شدن می کنند.
نواحی که مو در آن ها رشد می کند شامل:
- زیر بغلها
- ناحیه تناسلی و اطراف کشاله ران ها می باشد.
این موها ممکن است ابتدا نازک و صاف باشند اما با گذشت زمان ، ضخیمتر و گاهی هم فر می شوند.
اگر تصمیم به اصلاح موهای بدنتان دارید، از یک بزرگسال بخواهید که به شما یاد بدهد که این کار را با ایمنی بیشتر انجام دهید.
تغییرات پوستی
در دوران بلوغ ، بدن شما هورمون بیشتری تولید می کند. این هورمونها میتوانند بر روی غدههایی که چربی پوست شما را تنظیم میکنند، تأثیر بگذارند. جوش ها یا آکنه ها در این دوران بر اثر فعالیت بیش از حد غدد در پوست ایجاد می شوند. ممکن است در دوران بلوغ شاهد جوش های بسیاری در پوست خود باشید. از لمس و یا خالی کردن جوش ها در این دوران خودداری کنید. چرا که باعث التهاب بیشتر آن ها می شود. اگر نگران وضعیت پوست خود هستید، با پزشک خود درباره درمانهای مناسب صحبت کنید.
احساسات جنسی
در دوران بلوغ ممکن است امیال جنسی شما بر انگیخته شود که امری طبیعی در روند دوران بلوغ محسوب می شود.
عوامل موثر بر بلوغ
- وضعیت ژنتیک : یکی از عوامل اثرگذار بر بلوغ ، وضعیت ژنتیک است. به طوری که ممکن است در گروه های مختلف ، کشورهای مختلف و نژادهای مختلف ؛ سن بلوغ و وضعیت بلوغ متفاوت باشد.
توجه داشته باشید که شروع بلوغ و قاعدگی در یک دختر ممکن است به افراد نزدیک در خانواده مثلا به مادر و خواهر شباهت داشته باشد.
- تغذیه : عامل دیگری که بر بلوغ تاثیر گذار است مسئله تغذیه می باشد.
به طوری که دیده شده ، سن بلوغ در کودکان چاق از افراد دیگر که وزن متناسبی دارند ، پایین تر است و کودکان چاق زودتر بالغ می شوند. همچنین تاخیر قاعدگی در کودکانی که سوء تغذیه دارند و وزن کمی دارند بیشتر مشهود است.
- موقعیت جغرافیایی : موقعیت جغرافیایی ای که فرد در آن زندگی می کند و تماس با نور نیز از عواملی است که در شروع سن بلوغ دخالت دارد. تا جایی که سن بلوغ در نواحی گرمسیر و نزدیک خط استوا ، پایین تر است.
لذا دختر خانم هایی که رنگ پوست تیره تری دارند و در مناطق گرمسیر زندگی می کنند ، ممکن است زودتر بالغ شوند. در روستاها و نواحی کوهستانی و نواحی سردسیر ، معمولا سن بلوغ دیرتر هست و دختران دیرتر بالغ می شوند. لازم به ذکر است که طبق مشاهدات صورت گرفته در کودکان نابینا ، بلوغ زودتر رخ می دهد ، بنابراین شروع بلوغ تا حدی به میزان نور و رسیدن نور به سلول های بینایی هم ارتباط دارد.
فرآیند بلوغ در دختران
تغییرات کامل بلوغ در دختران از شروع تا اتمام ؛ حدود چهار سال و نیم ، زمان نیاز دارد و در ابتدا رشد سینه ها رخ می دهد. در کودکی که به سن بلوغ می رسد موهای ثانویه در بدن به تدریج شروع به رشد می کند و در مرحله بعدی ، نوبت شروع سیکل های ماهانه است.
توجه داشته باشید که قبل از تکمیل بلوغ و سیکل ماهانه ، رشد قدی افزایش می یابد. لذا کودکانی که زودتر بالغ می شوند قد بلندتری دارند. ولی در نهایت دختر خانم هایی که زودتر به بلوغ می رسند و زودتر پریود آن ها شروع می شود ممکن است در نهایت در حدود سن 25 – 20 سالگی قدی کوتاه تر از همسالان خودشان داشته باشند.
علائم شروع بلوغ در دختران معمولا از حدود 9 – 8 سالگی شروع می شود و سن متوسط شروع سیکل های ماهانه در حدود 13 – 12 سالگی است و در تحقیقاتی که در کشور ما صورت گرفته ، سن متوسط شروع قاعدگی حدود 12 سالگی است.
در چه مواردی باید به پزشک مراجعه نمود ؟
اگر دختر خانمی به سن 13 سالگی برسد و صفات ثانویه جنسی به صورت شروع رشد سینه ها و موهای ثانویه در او مشاهده نشود ، این مسئله غیرطبیعی تلقی می شود و نیاز به بررسی دارد. همچنین اگر دختر خانمی به سن 16 سالگی برسد و سیکل قاعدگی و پریود در او ایجاد نشود ، این مسئله نیز غیرطبیعی بوده و نیاز به بررسی دارد.
افزون بر موارد فوق الذکر ، چنانچه 6 سال از شروع علائم ثانویه بگذرد ولی رشد سینه ها ، رشد قدی ، موهای ثانویه و قاعدگی اتفاق نیفتد ؛ این مورد به عنوان تاخیر در بلوغ کامل تلقی می شود و باید حتما تحت بررسی قرار بگیرد.
بلوغ زودرس چیست ؟
بلوغ زودرس به زمانی اطلاق می شود که قبل از 7 سالگی ، علائم بلوغ شروع شود. این اتفاق ، غیرطبیعی است و به آن بلوغ زودرس گفته می شود. به طور کلی بلوغ زودرس و دیررس ، علائم مختلفی دارند که لازم است مورد بررسی قرار گیرند.
بنابراین مادران عزیز ، باید توجه به این علائم داشته باشند و در صورتی که هر گونه اختلالی مشاهده نمایند ، باید جهت بررسی کودک خود به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند؛ بخصوص در دخترخانم هایی که وزن خیلی بیش از حد داشته و چاقی مفرط دارند.
مادران باید توجه داشته باشند که با بهبود وضعیت تغذیه ، ورزش و کاهش مصرف انرژی مازاد دریافتی ، کودک خود را به وزن ایده آل برسانند تا بدین ترتیب ، بلوغ در زمان اصلی خود و به طور طبیعی روی دهد.