نازایی
شیوه های ناتوانی یک زوج در باردار شدن پس از گذشت یک سال از رابطه جنسی بدون استفاده از وسایل پیشگیری بارداری را نازایی می گویند. در مقاله پیش رو ؛ دکتر شیرین نیرومنش، بهترین متخصص زنان و زایمان در تهران ، در رابطه با ناباروری صحبت کرده اند ؛ پس خواندن این مقاله را از دست ندهید.
نازایی چیست؟
در 10 الی 15 درصد از زوج ها ، ناباروری دیده می شود که می تواند مربوط به زن یا مرد و حتی هر دو باشد ؛ اگر شما نیز جزء این دسته از افراد هستید ، به هیچ عنوان نگران نباشید ؛ چرا که ، در حال حاضر با پیشرفت روز افزون علم پزشکی و مراجعه به بهترین متخصص زنان و زایمان دکتر شیرین نیرومنش در تهران بسیاری از زوج ها می توانند ، صاحب فرزند شوند.
عوامل مؤثر در بروز نازایی
- افزایش سن
- افزایش وزن
- عدم تحرک
- لاغری بیش از حد
- مصرف مواد مخدر و الکل
علائم ناباروری در زنان چیست ؟
به گفته دکتر نیرومنش جراح و متخصص زنان و زایمان خوب در تهران ، اصلی ترین نشانه نازایی ؛ ناتوانی در باردار شدن می باشد ؛ نازایی ، می تواند دارای علامت و نشانه واضح دیگری نباشد ؛ با این حال ، در ذیل به برخی از مواردی که می توانند نشانه ای از ناباروری باشند ، اشاره شده است.
- دوران قاعدگی دردناک
- اختلالات تخمک گذاری
- نامنظمی در دوران قاعدگی
- بروز تغییرات در دوره عادت ماهانه
- احساس درد در نواحی کمر و ناحیه تناسلی در دوران قاعدگی
- دوره های عادت ماهانه غیر طبیعی ؛ مانند خونریزی بیشتر یا کمتر از حد معمول
علت ناباروری در زنان
فرآیند تولید مثل در انسان ، بسیار پیچیده بوده و بارداری ، نیازمند انجام صحیح فرایند تخمک گذاری و لقاح می باشد.هر ماه توسط غده هیپوفیز ، پیامی به تخمدان ها جهت تخمک گذاری ارسال می گردد ؛ بدین ترتیب ، تخمدان ها تحریک به رها سازی تخمک می شوند ؛ تخمک آزاد شده در طول لوله فالوپ ، حرکت می کند و در این مدت ، می تواند با اسپرم ترکیب شود ؛ در صورتی که تخمک ، بارور شود ؛ به سمت درون رحم ، حرکت کرده و فرایند رشد نه ماهه را طی می کند ؛ حال ، بروز اختلال در هر قسمت از این فرایند ، منجر به نازایی می گردد.اختلال در تخمک گذاری ، اختلالات رحم یا دهانه رحم ، آندومتريوز ، انسداد لوله های رحم ، یائسگی زودرس ، چسبندگی لگن و مشکلات دستگاه ایمنی بدن از عوامل موثر بر عدم فرزند آوری در زنان می باشند.
اختلالات تخمک گذاری: این اختلالات ، عبارت اند از : سندروم تخمدان پلی کیستیک ، هایپرپرولاکتینمی و غیره ؛ که موجب بروز اختلال در روند تخمک گذاری ، شده و نازایی در زنان را به همراه دارند.
ناهنجاری های رحم: ناهنجاری های رحمی ، عبارت اند از : پولیپ رحم ، تومورهای خوش خیم ، فیبروئیدهای رحمی و غیره که موجب ناباروری در زنان ، می شوند.
آندومتريوز: آندومتريوز ، در اثر رشد بافت آندومتر خارج از رحم ، رخ می دهد که می تواند در عملکرد تخمدان ها ، رحم و لوله های رحم اختلال ایجاد کرده و بدین ترتیب ، مانع باروری گردد.
یائسگی زودرس: در برخی از بانوان ، شاهد خواهیم بود که پیش از 40 سالگی ، عملکرد تخمدان ها متوقف شده و دیگر قاعدگی رخ نمی دهد ؛ در این زمان گفته می شود ، یائسگی زودرس رخ داده است ؛ علت اصلی بروز یائسگی زودرس ، نا مشخص است ؛ اما گفته می شود عواملی ؛ از جمله اختلالات سیستم ایمنی ، پرتو درمانی ، شیمی درمانی و غیره بر روی آن تاثیر گذار هستند.
مشکلات دستگاه ایمنی بدن: مشکلات مربوط دستگاه ایمنی بدن ؛ نقش مهمی در ایجاد نازایی ، داشته و حتی موجب سقط جنین نیز می شود.
چگونگی تشخیص عارضه نازایی
برای آن که از نازایی مطلع شوید ، در ابتدا لازم است تا به بهترین پزشک زنان و زایمان دکتر شیرین نیرومنش در تهران مراجعه کنید ف تا با بررسی سوابق پزشکی ، عادات جنسی زوجین و دارو های مصرفی آن ها مشکلات موجود مشخص شوند. بهتر است بدانید که بارداری در بانوان به سلامت تخمک های آزاد شده از تخمدان نیز بستگی دارد زیرا تخمک با عبور از لوله های فالوپ به اسپرم می رسد و روند باروری را آغاز می کند. در واقع با انجام تست تخمک گذاری بانوان و اندازه گیری سطح هورمون ها در دوران تخمک گذاری می توان از عارضه عدم توانایی در فرزند آوری مطلع شد.
هیستروسکوپی: در صورت وجود برخی علائم پزشک زنان خوب و با تجربه در تهران دکتر نیرومنش توصیه می کند ، تا بانوان آزمایش هیستروسکوپی را جهت بررسی بیماری های موجود در رحم انجام دهند. در این تکنیک دستگاهی ظریف از طریق دهانه رحم وارد رحم بانوان شده و بافت های داخل مورد بررسی قرار می گیرند.
لاپاراسکوپی: با ایجاد برش هایی کوچک زیر ناف و وارد کردن دستگاه به منظور بررسی لوله های فالوپ ، تخمدان ها و رحم عارضه نازایی نیز مشخص خواهد شد.
درمان نازایی در تهران
انتخاب روند درمانی به موارد زیر بستگی دارد:
- علت ناباروری
- سن شما و همسرتان
- نظر شما درباره شیوه درمان
- مدت زمانی که به نازایی دچار هستید
شیوه های درمان نازایی در مردان
تغییر سبک زندگی: تغییر عادت های غلط زندگی و تغذیه، از جمله کاهش مصرف نوشیدنی های الکلی ، نکشیدن سیگار و اجتناب از استعمال دخانیات دیگر ، برنامه ورزشی منظم و همچنین رژیم غذایی مناسب می تواند احتمال دچار شدن به ناباروری مردان را کاهش دهد.
مصرف دارو: مصرفی دارو های خاصی ممکن است میزان اسپرم تولید شده را افزایش دهند و فعالیت بیضه ها را در عمل تولید اسپرم تقویت کند.
جراحی : در برخی موارد ، برای برطرف سازی موانع تولید اسپرم ، فرد باید تحت عمل جراحی قرار گیرد.
شیوه های درمان نازایی زنان
بعضی از زنان پس از یک یا دو روند درمانی، به نتیجه دلخواه می رسند و باردار می شوند ، اما برخی دیگر ممکن است به پروسه های درمانی بیشتری نیاز داشته باشند.از نظر بهترین متخصص زنان وزایمان خوب و با تجربه تهران دکتر نیرومنش تکنیک های درمانی زیر می توانند برای افرادی که دچار ناباروری می باشند استفاده شود.
تحریک تخمک گذاری با داروهای باروری: برای زنانی که علت نازایی آن ها، وجود اختلال در پروسه تخمک گذاری می باشد، مصرف داروی های باروری اصلی ترین گزینه درمانی است.
تلقیح داخل رحمی اسپرم ( IUI ): طی این پروسه ، در دوران تخمک گذاری ، اسپرم سالم مستقیما درون رحم جای گذاری می شود.
جراحی: برخی از مشکلات رحمی مانند پولیپ های اندومتری ، سپتوم رحم ، بافت های اسکار درون رحم و فیبروئیدها با انجام جراحی هیستروسکوپی درمان می شوند. ( اندومتروز، چسبندگی لگن و فیبروئیدهایی در سایز بزرگ با انجام جراحی لاپاراسکوپی برطرف می شوند. )
روش IVF: در این تکنیک تخمک های سالم را تحریک می شوند و لقاح آن ها با اسپرم در محیط آزمایشگاهی انجام می شود و پس از گذشت چند روز از لقاح و تشکیل جنین، آن را در رحم مادر قرار می دهند.
تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم ( ICSI ): در این شیوه یک اسپرم سالم ، مستقیما به سیتوپلاسم تخمک تزریق می شود.
اهدای تخمک یا اسپرم: در صورت عدم توانایی تخمک زن یا اسپرم مرد در بارور شدن ، می توانند از تخمک ها و اسپرم های اهدایی استفاده کنند.
رحم اجاره ای: درصورتی که رحم مادر توانایی حفظ جنین را نداشته باشد یا به طور کلی حاملگی سلامتی او را به خطر بی اندازد ، جنین زوج در رحم فرد دیگری قرار گرفته و رشد می کند.
عوارض احتمالی درمان نازایی
به گفته دکتر نیرومنش بهترین متخصص زنان و زایمان در تهران عوارض ناباروری موارد زیر می باشند.
- چندقلوزایی
- عفونت و خونریزی
- سندرم تحریک بیش از حد تخمدان
انواع مختلف نازایی
انواع مختلف ناباروری شامل موارد زیر می شود:
اولیه : زنی که پس از حدود یکسال نزدیکی بدون استفاده از موارد پیشگیری باردار نمی شود.
ثانویه: زنی که بعد از یک بار زایمان موفق دیگر موفق به بارداری نمی شود
پیشگیری از نازایی
- داشتن یک رژیم کاملا متناسب و بودن در وزنی کامل مناسب : این امر باعث تاثیر گذاشتن بر روی تولید هورمون های تولید مثل می شود و احتمال ناتوانی در باروری را افزایش می دهد.
- سیگار نکشیدن، عدم مصرف نوشیدنی های الکلی و مواد مخدر این موارد تاثیر بسیار مخربی بر روی باروری می گذارند.در صورتی که قصد بارداری دارید باید از سیگار کشیدن خودداری نمایید و مواد مخدری چون ماری جوآنا را مصرف نکنید.
- فعال بودن از لحاظ فیزیکی توجه داشته باشید که این میزان باید در حد معمول باشد و بیش از حد نباید فعالیت فیزیکی داشته باشید.
- قرار نگرفتن در معرض سموم شیمیایی
- مصرف کردن میزان بسیار کمی کافئین : از جراح و متخصص زنان خوب در تهران دکتر شیرین نیرومنش در مورد مقدار قهوه ای که می توانید بنوشید سوال کنید.
اقدامات موثر در پیشگیری از ابتلا به ناباروری
حفظ وزن: بانوان دارای اضافه وزن یا کم بود وزن بسیار زیاد ، بسیار در معرض خطر ناباروری قرار می گیرند ، زیرا این تغییر وزن و نداشتن تعادل در آن سبب بروز اختلال در تخمک گذاری خواهد شد.
مصرف دخانیات: از مهم ترین عوامل در نازایی مصرف توتون و تنباکو است ، زیرا این موارد سبب به خطر انداختن سلامت عمومی بدن خواهند شد ، بنابراین در مواقع اقدام به بارداری از مصرف آن ها در مدت زمان طولانی خودداری کنید.
مصرف نوشیدنی های حاوی الکل: بهتر است بدانید که الکل می تواند در کاهش باروری و اثر گذاری منفی بر جنین نقش داشته باشد. در نتیجه در کنار ترک عادات اشتباه از مصرف نوشیدنی های حاوی الکل نیز بپرهیزید.
آیا بیمه هزینه های مربوط به نازایی را می پردازد؟
همانطور که خود نیز در جریان می باشید ، قوانین در بیمه های مختلف کاملا متفاوت می باشد ، بنابراین برای آگاهی کامل از این موضوع می توانید به نمایندگی بیمه مراجعه نمایید و از چند و چون این موضوع آگاه شوید.
تفاوت بین نازایی و ناباروری
در اکثر مواقع به نوعی درباره آنها صحبت می شود ، که انگار با یگدیگر تفاوتی ندارند و یک موضوع مشابه هستند. در صورتی که این طرز فکر کاملا غلط است و این دو مورد با یکدیگر تفاوت بسیاری دارند و در واقع در دو سطح متفاوت هستند. بنابراین سوال اصلی این است ، که تفاوت بین آنها چیست؟
به طور کلی و دقیق نابارور به شخص یا زوجی گفته می شود ، که بعد از داشتن رابطه جنسی بدون محافظت به مدت 12 ماه در افراد مسن تر 6 ماه باردار نشده اند. این مشکل بسیار رایج است و عجیب نبوده. اکثر زوجینی که به این مشکل مبتلا هستند تنها با تشخیص آن و دلیل عدم توانایی در فرزندآوری می توانند به راحتی آن را حل کنند. لازم به ذکر است ، که اکثر آنها با درمان به نتیجه می رسند و می توانند بعد از آن به راحتی بارور شوند. همچنین توجه داشته باشید هم مرد هم زن و یا هر دو می توانند دلیل ناباروری باشند. هر کدام از آنها که مشکل داشته باشد دلایل خاص خود را دارد ، که برخی از رایج ترین آنها عبارتند از:
- آندومتروز
- سندروم تخمدان پلی کیستیک
- فاز لوتئال کوتاه
- فیبروید
- تحرک یا تراکم کم اسپرم
- واریکوسل
گزینه های درمانی دارویی و جراحی بسیاری برای درمان مشکل عدم توانایی در بارداری وجود دارد. با این وجود بسیاری از زوج ها که به این مشکل مبتلا هستند در برخی موارد بدون نیاز به درمان و با داشتن این شرایط به طور طبیعی باردار می شوند. برخ از زنان که به این مشکل مبتلا هستند نیز از روش های کمکی مانند IUI ، GIFT و IVF برای باردار شدن بهره می برند تا با موفقیت به این هدف دست پیدا کنند.
از سوی دیگر نازایی موضوعی کاملا متفاوت است. کسی که به مشکلی مانند نازایی مبتلا باشد به هیچ روشی حتی با کمک های پزشکی نمی تواند موفق به باردار شدن شود. در اکثر موارد نیز این مشکل حاصل یک پروسه پزشکی مانند هیسترکتومی می باشد.