بیماری های زنان
بیماری های زنان و رازهای پنهان سلامت زنان مرتبط با مجموعه ای از مشکلاتی است که دستگاه جنسی-تناسلی زنان را درگیر می کند و شامل مواردی چون درد لگن ، بیماری های مقاربتی ، مقاربت دردناک ، انواع عفونت های واژینال و غیره می باشد. تشخیص بیماری ها غالبا با بروز علایمی چون ترشح عفونت ، خارش و سوزش حین ادرار ، بی نظمی در قاعدگی رخ می دهد. درمان ها نیز با توجه به نوع بیماری از درمان های دارویی تا جراحی متغیر می باشد.
رازهای پنهان سلامت زنان: آشنایی با بیماریهای شایع و روشهای درمان
بانوان در دوران زندگی خود ممکن است بارها و بارها با مشکلات و بیماری هایی در ناحیه تناسلی مواجه شوند. از آنجایی که این مشکلات به دستگاه جنسی-تناسلی خانم ها مربوط می باشد با نام “بیماری های زنان” شناخته می شود. برخی از این بیماری ها به راحتی درمان می شوند و برخی دیگر با چالش هایی روبرو شده و نیاز به زمان و مراقبت های بیشتری دارند. نکته قابل توجه آن است که این بیماری ها باید به موقع تشخیص و در دوره درمان قرار بگیرد تا مشکلات حادتری برای بیماران ایجاد نکند. در مواردی عدم رسیدگی به موقع به بیماری ، موجب اختلال در باروری شده و زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم و ویژگی های بروز بیماری های زنان
- سوزش به هنگام ادرار
- تورم ، ترشحات بد بو ، سوزش یا خارش واژن
- بروز خونریزی در زمان مقاربت یا حتی بعد از آن
- به وجود آمدن زخم یا توده در ناحیه تناسلی
- درد در ناحیه لگن که در اثر قاعدگی نباشد.
مشکلات و بیماری های رایج بانوان
در ادامه بحث بیماری های زنان و رازهای پنهان سلامت زنان به مشکلاتی که به طور معمول و در اکثر مواقع برای بیشتر بانوان رخ می دهد اشاره شده و شرح کوتاهی پیرامون هر یک از آن ها ارائه می دهیم.
مقاربت دردناک:
مقاربت دردناک یکی از مشکلاتی است که علت بروز آن در افراد گوناگون متفاوت می باشد. این عارضه که در اصطلاح پزشکی ، دیسپارونی نامیده می شود می تواند به دلیل مشکلات روحی-روانی یا جسمی بروز نماید. اغلب خانم ها آن را برای یکبار هم که شده در زندگی خود تجربه کرده اند.
درد لگن:
اختلال در رحم ، دهانه رحم ، تخمدان ، واژن ، لوله های فالوپ ، پایین روده ها یا مقعد موجب درد در ناحیه لگن می شود. خانمی که به این درد دچار شده است امکان دارد به یکی از بیماری های ادنومیوز ، کیست تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک ، فیبروم رحم و غیره مبتلا باشد. برخی از مشکلات لگن که ممکن است برای بانوان اتفاق افتد به شرح زیر می باشد:
- بی اختیاری ادرار
- افتادگی رحم
- فیبروم رحم
- عفونت های دستگاه ادراری
- اختلالات روده مثل نفخ، اسهال و یبوست
بیماری های مقاربتی:
سوزاک ، شپش عانه ، زگیل و تبخال تناسلی ، کلامیدیا ، شانکروئید و ویروس اچ پی وی از انواع بیماری های مقاربتی به حساب می آیند. در نظر داشته باشید که اطلاعات خود را نسبت به این بیماری ها و علائم بروز آن ها تکمیل نمایید تا درصورت مشاهده هرکدام از علائم بیماری های مقاربتی ، به سرعت نزد پزشک متخصص زنان رفته و تحت معالجه قرار بگیرید.
ولوودینیا:
هرگونه درد مزمن در ناحیه فرج را ولوودینیا می گویند که عفونت قارچی ، اچ پی وی و صدمه به این قسمت می تواند از علت های بروز آن باشد. در مواردی نیز علت ولوودینیا نامشخص است که در آن صورت درمان آن بسیار سخت می شود.
التهاب مهبل:
از جمله دلایلی که می تواند موجب التهاب در مهبل شود ، عفونت های قارچی ، تریکومونا و واژینوز باکتریال می باشد. از نشانه های بروز آن ، خارش و سوزش اطراف واژن و همچنین ایجاد ترشحات بدبو است.
عفونت قارچی واژن:
کاندیدا آلبکسین ، مولد عفونت قارچی واژن است. کاندیدا آلبکسین در حقیقت نوعی مخمر می باشد که به طور طبیعی در واژن زیست می کند و به عنوان نوعی قارچ شناخته می شود که به کمک باکتری ها سبب حفظ تعادل طبیعی واژن می شود. قارچ ها در صورتی که بیش از اندازه رشد کنند ، می توانند منجر به بروز عفونت گردند.
علل ایجاد کننده عفونت قارچی واژن
- شستشوی بیش از حد واژن یا شستن آن با صابون از جمله علل ایجاد کننده عفونت قارچی واژینال محسوب می شود.
- از دیگر مواردی که به عفونت قارچی واژن می انجامد ، می توان به نوسانات هورمونی اشاره کرد.
- مصرف آنتی بیوتیک ها ، تنش و استرس ، دیابت و ضعف سیستم ایمنی بدن نیز از دیگر عواملی هستند که در پیدایش عفونت قارچی واژن دخیل بوده و ریسک بروز آن را تشدید می کنند.
علائم عفونت قارچی واژینال
چنانچه قارچ کاندیدا منجر به بروز عفونت گردد ، علائم آن می تواند در داخل واژن و لابیاها نمود پیدا کند. به طور کلی رایج ترین نشانه های عفونت قارچی واژن شامل موارد زیر می شود:
- فرد در داخل و اطراف واژن ، احساس خارش و سوزش خواهد داشت.
- شخص در هنگام ادرار و مقاربت جنسی با احساس درد مواجه خواهد بود.
- جداره و لب های واژن ، دچار تورم و قرمزی و التهاب خواهند شد.
- نشت ترشحات واژینال سفید رنگ و پوسته پوسته ، یکی دیگر از نشانه ها و علائم عفونت واژینال به شمار می رود.
لازم به ذکر است که گاهی اوقات عفونت قارچی واژن ، هیچ گونه علائمی به همراه ندارد. از این رو در این دسته از افراد نیازی به درمان نیست.
تشخیص عفونت واژینال
عموما پزشک متخصص زنان بر اساس شرح حال و مشکل بیمار به تشخیص بیماری می پردازد.
چنانچه مشکل بیماری های زنان ، ناشی از عفونت قارچی واژن باشد ، پزشک از طریق معاینه داخلی و برداشت کمی از ترشحات واژن ، جهت بررسی های بیشتر اقدام خواهد نمود. توجه داشته باشید که عفونت قارچی کاندیدا آلبکسین با میکروسکوپ قابل تشخیص خواهد بود.
درمان عفونت قارچی واژن
عفونت قارچی واژینال به سهولت و با مصرف داروهای کشنده قارچ ، درمان پذیر است. البته در برخی موارد این امکان وجود دارد که پزشک معالج شما بر اساس صلاحدید خود و از طریق درمان های موضعی (کرم یا واژینال برای استفاده داخلی) اقدام به درمان عفونت قارچی نماید.
به طور کلی عفونت قارچی واژن ، 2 الی 3 روز پس از آغاز درمان از بین خواهد رفت. اما توصیه اکید بر این است که تا از بین رفتن کامل عفونت قارچی از مقاربت جنسی اجتناب گردد.
چنانچه با وجود رعایت ملاحظات درمانی ، همچنان از مشکلات ناشی از عفونت قارچی رنج می برید ؛ لازم است تا شریک جنسی نیز تحت درمان قرار گیرد.