بارداری های پرخطر
بارداری ، دورانی است که دو جنبه خاص دارد. این دوران از یک جنبه برای مادر شیرین بوده و از بُعدی دیگر با نگرانی برای مادر همراه است. گرچه برخی نگرانی های این دوران ، عادی است و تقریبا برای همه اتفاق می افتد؛ اما برخی بارداری ها سبب بروز نگرانی هایی هستند که باید حتما مورد توجه قرار گیرند. دکتر شیرین نیرومنش ، متخصص زنان و زایمان و نازایی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران یکی از بهترین متخصصان زنان و زایمان هستند که قادر به ارائه بهترین خدمات در حوزه زنان ، زایمان ، نازایی و بارداری های پرخطر به مراجعین محترم خود می باشند. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر نیرومنش ، متخصص زنان در تهران از بهترین خدمات بهره مند گردید.
بارداری پرخطر چیست ؟
به حاملگی هایی که در آن ممکن است مادر یا جنین روال عادی و طبیعی را نداشته و نیاز به مراقبت خاص داشته باشند ، بارداری های پرخطر اطلاق می شود.
بارداری پرخطر ناشی از عوامل مادری
به عنوان مثال از عواملی که بارداری های پرخطر را ایجاد می کند و نیاز به مراقبت خاص دارد می توان به بارداری در سنین پایین ، یعنی زیر 18 سال یا بارداری بعد از سن 35 و40 سال اشاره کرد که البته بستگی به مسایل زمینه ای نیز دارد. بعلاوه در حاملگی های چندقلو (دو قلو ، سه قلو و غیره) تمام عوارض مادری و جنینی ، بیشتر از حاملگی تک قلو است و نیاز به مراقبت در مراکز خاص توسط افراد با تجربه دارد. همچنین حاملگی همراه با دیابت ، همراه با فشارخون و بیماری های قلبی – کلیوی نیز از عوامل تهدید کننده بارداری می باشند.
بارداری پرخطر ناشی از عوامل جنینی
لازم به ذکر است که یکسری عوامل جنینی نیز وجود دارد که بارداری های پرخطر ایجاد می کند. موارد زیر از جمله حاملگی های پرخطر ناشی از علل جنینی می باشند و نیاز به مراقبت های خاص با فواصل کوتاه تر مراجعه دارند.
- بانوانی که جفت آن ها فعالیت طبیعی ندارد.
- خانم هایی که مایع دور جنین آن ها خیلی کم یا زیاد است.
- خانم هایی که سال ها نازایی داشته و بعد حامله شده اند.
- بانوانی که سقط مکرر داشته و سپس باردار شده اند.
- زنانی که سابقه زایمان های زودرس مکرر داشته اند.
- خانم هایی که جنین های شان وزن گیری خوبی نداشته اند.
- بانوانی که اختلال رشد داخل رحم داشته و نیاز به درمان های جنین داخل رحم نظیر تزریق خون به جنین در داخل رحم دارند.
آیا در حاملگی پر خطر که در اثر آن ، مادر یا جنین در خطر هستند می بایست ختم بارداری انجام شود ؟
خیر. در واقع با مراقبت های بیشتر به هنگام بارداری های پرخطر ، مراجعات کوتاه تر (با فواصل نزدیک تر) ، کنترل های دقیق تر توسط افراد با تجربه تر ، تعداد سونوگرافی های بیشتر و تصمیم گیری درست در مورد زمان ختم حاملگی می تواند کمک کند تا نتیجه چند ماه بارداری هدر نرود. در پاره ای موارد ، بهترین متخصص زنان در تهران مجبور است به دلیل خطراتی که مادر یا جنین را تهدید می کند دستور تولد جنین را در هفته 35 یا 36 بارداری اعلام نماید و پس از تولد جنین ، از او در بیرون از بدن مادر مراقبت نمایند. زیرا چنانچه حاملگی تا آخر هفته 40 بارداری ادامه پیدا کند ، ممکن است منجر به مرگ جنین در داخل رحم شود.
بارداری های پر خطر چه علائمی دارند؟
- بی حالی دائمی بانوان
- احساس بی تحرکی جنین
- سر دردهای بسیار شدید
- خونریزی های شدید واژینال
- بالا رفتن درجه حرارت بدن
- بروز ترشحات غیر عادی واژن
- انقباض شکم در دفعات بسیار زیاد
- بروز تورم در دست و پا و صورت
- احساس درد بسیار شدید در شکم و لگن
- تکنیک های درمانی حاملگی های پر خطر
آیا کسی که یک بار تجربه حاملگی پرخطر را داشته ، احتمال خطر برایش بیشتر است ؟
در این باره نمی توان نظری قطعی داد؛ اما به طور کلی ممکن است در خیلی از موارد احتمال تکرار بارداری های پرخطر در این افراد بیشتر از افراد عادی باشد.
عوامل موثر در حاملگی های پر خطر
افزایش وزن بسیار بالای بانوان: یکی از شایع ترین مواردی که در دوران بارداری بانوان با آن ها مواجه می شوند افزایش وزن می باشد. اما اگر این افزایش وزن بیش از حد طبیعی باشد سبب بارداری پرخطر خواهد شد.
ابتلای بانوان به دیابت: از دیگر عوامل موثر در بارداری های پر خطر ، عدم درمان و کنترل دیابت بوده که سبب مشکلات تنفسی ، بروز زردی در جنین بعد از تولد می شود.
بارداری چند قلو: بهتر است بدانید که وجود بیش از یک جنین در رحم بانوان فشار بسیار زیادی به مادر وارد می کند که از جمله موارد موثر در بروز بارداری های پرخطر می باشد
مادران مبتلا به سرطان و صرع: به هنگام بارداری بانوان مبتلا به صرع ، در صورت تشنج ، اکسیژن دریافتی جنین بسیار کاهش پیدا می کند. همچنین در صورت ابتلا به سرطان ممکن است در برخی مواقع به جنین انتقال پیدا کند.
فشار خون بالا: یکی از موارد نشان دهنده بارداری های پر خطر ، فشار خون بالای بانوان است که در زایمان زود رس و یا سقط جنین تاثیر می گذارد.
مصرف الکل و دخانیات: با مصرف دخانیات و نوشیدنی های حاوی الکل ، جنین در معرض سقط ، سندروم الکل جنینی و نقص های مادرزادی قرار می گیرد. همچنین اعتیاد می تواند سبب کاهش وزن جنین در دوران بارداری شود.
سن بارداری بانوان: اگرچه سن بارداری بین سنین 12 الی 60 سالگی می باشد ، اما در صورت حاملگی در سن کمتر از 18 سال یا بارداری بعد از 45 سال ، جزئی از بارداری های پرخطر به شمار می روند.
اگر در بارداری ، قند ناشتا بالا باشد آیا باید مرتب کنترل شود و جزو بارداری های پر خطر محسوب می شود ؟
بله ، بارداری همراه با دیابت یک بارداری های پرخطر بوده و متاسفانه در تمام دنیا و در کشور ما یک روند شیوع رو به افزایش دارد. توجه نمایید که به دلیل سبک زندگی ، دیابت افزایش پیدا کرده است. برخی خانم ها قبل از بارداری ، مبتلا به دیابت هستند که حتما باید قندشان کنترل شده باشد و بایستی با نظر پزشک زنان ، غدد و در شرایطی که قند کاملا طبیعی است اقدام به بارداری نمایند. چرا که در غیر اینصورت خطر ناباروری ، سقط و عواقبی مانند زایمان زودرس و نقائص جنینی افزایش پیدا می کند.
برخی خانم ها هم هستند که قبل از بارداری دیابت ندارند ، ولی طی بارداری مبتلا به دیابت می شوند که به آن دیابت بارداری می گوییم. دیابت بارداری معمولا از هفته بیستم به بعد شروع می شود که این نوع از دیابت نیز برخی عوارض به همراه دارد که باید به موقع تشخیص داده و به موقع ختم حاملگی شود تا مادر و جنین سالم باشند.
تکنیک های درمانی حاملگی های پر خطر
مراقبت های پزشکی
تمامی بانوان باردار باید تحت نظر پزشک خوب و با تجربه در تهران آزمایشاتی همچون تست پاپ اسمیر ، غربالگری و آزمایشات خون و ادرار ، فشار خون و غیره را تهیه کنند و در اختیار پزشک و متخصص زنان قرار دهند تا از سلامت مادر و جنین مطلع شوند. بنابراین در صورت وجود هر گونه مشکل برای بارداری های پرخطر ، مانع از بروز آن شده و این دوره را برای بانوان آسان تر می کند.
خود مراقبتی
در صورت رعایت برخی موارد ، بانوان می توانند از بروز بارداری های پرخطر بدون نیاز به مراجعه به پزشک جلوگیری کنند. برای مثال داشتن یک رژیم غذایی سالم و مفید همراه با انواع ویتامین ها و مواد معدنی ، استفاده از دارو های تجویز شده توسط پزشک همانند قرص های جوشان ، انواع ویتامین ها و آهن و دوری از تماس فیزیکی با افراد سرما خورده و بیمار ، داشتن تمرینات ورزشی درست و مناسب و موارد دیگر می توان از بروز مشکلات در زمان بارداری پیشگیری کرد.