متخصص زنان و زایمان

مراقبت های بارداری

مراقبت های بارداری به قدری حائز اهمیت است که به جرأت می توان گفت مراجعه به متخصص زنان ، انجام معاینات بارداری و رعایت اصولی مراقبت های دوران بارداری می تواند سلامت بارداری شما را تضمین کند. بنابراین انجام معاینات و رعایت ضروریات دوران بارداری در سه ماه اول ، مراقبت های دوران بارداری در سه ماهه دوم و سوم بارداری امری ضروری بوده و احتمال بروز خطر در دوران بارداری را به حداقل می رساند که از جانب دکتر شیرین نیرومنش ، بهترین متخصص زنان در تهران ، بسیار توصیه می شود. به طور کلی بانوان می بایست طی دوران حاملگی با توجه به شرایط جسمانی خود با رعایت رژیم غذایی سالم ، انجام فعالیت های ورزشی مناسب ، پرهیز از قرارگرفتن در مجاورت آلودگی هوا و مواد شیمیایی اقدامات لازم را در راستای مراقبت از خود و جنین شان در این دوران انجام دهند.

 

 

آیا استفاده از مواد شیمیایی در دوران حاملگی بخصوص هفته های اول بارداری ، خطرناک بوده و جنین را در معرض مشکل قرار می دهد ؟

به طور کلی قبل از پاسخ به این پرسش ، باید بگوییم که چنانچه خانمی تمایل به بارداری نداشته و نمی خواهد که حامله شود باید پیشگیری مطمئن داشته باشد و همسر ایشان نیز باید در این راستا او را همراهی کند. چرا که بارداری ناخواسته ، نباید معضلی باشد که صرفا زن را دلمشغول نگه دارد. بسیاری از اوقات شاهد این هستیم که آقایان از روش های پیشگیری از بارداری استفاده نمی کنند و در صورت باردار شدن زن ، مسئولیت عواقب آن را مستقیما با زن می دانند. این در حالی است که موضوع بارداری ناخواسته امری دو طرفه بوده و به هر دوی زوجین مرتبط است.

در صورتی که زوجین ، تمایل به بارداری داشته و درصدد اقدام به بارداری هستند ، باید برخی از مراقبت های خاص را قبل از بارداری و در دوران بارداری رعایت کنند. خودداری از تماس با مواد شیمیایی و اشعه ها ، یکی از مهم ترین مراقبت های بارداری محسوب می شود. لذا در دوران بارداری نباید بدون مشورت پزشک خوب و ماهر دکتر نیرومنش در تهران ، اقدام به مصرف خودسرانه دارو کرد. همچنین توصیه مؤکد پزشکان متخصص این است که در هفته های اول حاملگی به هیچ عنوان از مواد شیمیایی استفاده نشود.

البته در خصوص این مسئله که تتو کردن و رنگ مو می تواند برای جنین ایجاد خطر کرده و منجر به بروز نقص در او شود باید گفت که خیر. اکثر قریب به اتفاق این موارد هیچ گونه مشکلی برای بارداری ایجاد نخواهند کرد. البته این نباید بدین معنا باشد که خانم های باردار نسبت به این موضوع بی توجه بوده و در هفته های اول حاملگی از هر نوع دارو و ماده شیمیایی استفاده کنند و به طور کلی بهتر است که جانب احتیاط را در این دوران به خوبی رعایت کنند.

آلرژی در بانوان باردار و چگونگی درمان آن

بسیار شایع است که عده بسیاری از بانوان باردار ، در مراقبت های بارداری به برخی مواد حساسیت داشته باشند که منجر به بروز واکنش های آلرژیک در آن ها خواهد شد. در این مواقع جهت بهبود این عارضه در اقدامات اولیه توصیه می شود از ماده حساسیت زا دوری کنند و روزانه به مقدار کافی استراحت کنند. استفاده از سرم های شست و شو دهان و بینی نیز یک فرایند تاثیر گذار در بهبودی از آلرژی خواهد بود که به بانوان کمک می کند.

توصیه می شود در دوران بارداری بانوان از انجام کدام فعالیت ها خودداری کنند؟

استعمال دخانیات و الکل: نوشیدن الکل و استعمال دخانیات در مراقبت های دوران بارداری به طور کامل ممنوع بوده و بانوان نباید از ان ها استفاده کنند. این ماده در رشد نوزادان اختلال ایجاد خواهد کرد و سبب بروز مشکلات تنفسی و ریوی در نوزادان خواهد شد.

کافئین: مصرف مقادیر زیاد کافئین می تواند خطر سقط جنین را افزایش دهد. البته از دیگر تاثیرات منفی این ماده می توان به دفع کلسیم و آب بدن نیز اشاره کرد که علاوه بر سقط جنین می تواند سبب تولد زود رس نوزادان با وزن بسیار کم شود.

فعالیت های سنگین: توجه داشته باشید که داشتن فعالیت و تحرک در دوره مراقبت های بارداری در آسان تر شدن دوره بارداری بانوان تاثیرات مثبت و خوش آیندی خواهد داشت. اما اگر این فعالیت ها سبب ایجاد فشار به رحم و جنین شود ، بانوان باید از انجام آن ها خودداری کنند. برای مثال برخی فعالیت های ورزشی همانند پیاده روی های آرام در مسافت هایی کوتاه و حتی شنا تحت نظر پزشک زنان یک فعالیت ورزشی فوق العاده همراه با تاثیر گذاری عالی می باشد.

 

 

اهمیت دادن به سلامتی

بهره بردن از زندگی سالم همواره از اهمیت زیادی برخوردار می باشد اما هنگامی که شما در پی تضمین سلامتی خود و جنین درون رحم هستید ، این مساله جنبه حیاتی پیدا خواهد کرد. مراقبت های بارداری نیازمند رعایت نکاتی می باشد که یک خانم باردار باید به آن ها توجه زیادی داشته باشد. پس مطمئن شوید که فولیک اسید و ویتامین های بارداری را به میزان لازم طبق تجویز پزشک مصرف می کنید. رژیم غذایی مناسب برای بارداری را رعایت کرده و نرمش و ورزش های سبک روتین مخصوص بارداری را دنبال می کنید و به اندازه کافی می خوابید.

عادت ها در مراقبت های دوران بارداری

توجه داشته باشید که قرار نیست به دلیل باردار بودن مدام در محدودیت باشید. اما رعایت یک سری موارد در دوران بارداری الزامی می باشد. زیرا عدم رعایت آن ها سلامتی جنین را تهدید می کند. این موارد شامل داشتن وعده های غذایی عالی ، عدم مصرف الکل ، عدم مصرف کافئین زیاد ، سیگار نکشیدن ، مصرف گروهی از داروها می شود.

آمادگی برای تغییرات در بدن

مطمئنا در مورد تغییراتی نظیر بزرگ شدن شکم و سینه ها آگاهی دارید ، اما بعضی از تغییرات وجود دارند که ممکن است اطلاعی در خصوص آن ها نداشته باشید. ضخامت موها ، تیره شدن پوست و آکنه شدید و گاهی شفاف تر و بهتر شدن وضعیت پوستی و پس از آن تورم مچ پا و رگ های واریس ، به وجود آمدن خطوط بدن می توانند از جمله این نشانه ها و عوارض باشند. درنظر داشته باشید که این علائم درهمه افراد یکسان نیست.

مراقبت های لازم برای رشد جنین

جنین در درون شکم مادر با سرعت بسیار بالا و شگفت انگیزی رشد می کند. نظاره کردن رشد کودک به صورت هفتگی  می تواند نوعی امید را در دل مادر بپروراند و او بتواند عوارض بارداری را فراموش کند.

استفاده از اپیلیکیشن های تلفن همراه

با بکارگیری از این نوع برنامه ها در مراقبت های بارداری می توانید نوع مراقبت ها و فعالیت هایی که در طول روز به آن نیازمند هستید را به راحتی دریافت کنید.

وزن مناسب

با دکتر شیرین نیرومنش در تهران در مورد میزان وزنی که باید در این دوره داشته باشید مشورت کنید و سعی کنید اضافه وزن یا کاهش وزن بیش از حد نرمال به هیچ عنوان نداشته باشید ، زیرا سلامتی فرزند را به خطر خواهد انداخت.

مراقبت های دوران بارداری و ورزش

درصورتیکه شخص پیش از بارداری فعالیت جسمی زیاد داشته ، باید به صورت متعادل به فعالیت خود ادامه دهد و برنامه ریزی مشخصی برای ورزش کردن طی این دوران داشته باشد. البته این دسته نباید ورزش های شدید انجام دهند و سعی کنند از فعالیت های سبک مثل ایروبیک با حرکات نرم بهره ببرند.

خانم هایی که قبل از بارداری ورزش نمی کردند ، بعد از مشورت با پزشک خود باید ورزشی مناسب این دوران را انتخاب کنند. یکی دیگر از ورزش های مناسب برای دوران حاملگی ، پیاده روی است که بسیار توصیه می شود.

ورزش در دوران بارداری برای چه کسانی مضر است؟

به کسانی که بیماری های زمینه ای مثل آسم و بیماری های قلبی دارند ، توصیه ای بابت ورزش نمی شود اما برای مبتلایان به بیماری دیابت ورزش خاص دوران بارداری مفید است و به کنترل قند خون کمک می کند. اگر هر یک از موارد زیر را در خود دارید ، نباید به هیچ وجه ورزش کنید:

  • پایین بودن جفت
  • لکه بینی یا خونریزی
  • سابقه زایمان زودتر از موعد
  • سابقه سقط جنین
  • ضعف دهانه رحم

قبل از انجام هر گونه ورزش در این دوران ، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید تا با توجه به سوابق پزشکی خود ، دستورهای مناسب را به شما ارائه بدهند.

انجام چه ورزش هایی در حاملگی خطرناک است؟

برخی از ورزش ها برای این دوران ممنوع هستند که فهرست وار در ادامه ذکر شده اند:

  • ورزش هایی که احتمال افتادن و سقوط دارند ، مثل سوارکاری یا اسکی
  • ورزش های تماسی و پر برخورد مانند بسکتبال ، والیبال ، فوتبال و غیره
  • ورزش هایی که نیاز به حبس نفس دارند ، مثل شنا
  • ورزش های پر شدت و سریع
  • ورزش هایی که پرش زیاد دارند ، مثل دویدن یا پریدن
  • حرکات ناحیه کمر به حالت ایستاده
  • حرکات کششی و پرشی
  • حرکاتی که موجب خم شدن زیاد زانو می شوند ، مانند نشستن کامل یا لمس انگشتان پا
  • ورزش در هوای گرم و مرطوب

اعلام خبر بارداری به اشخاص دیگر

هنگامی که هفته 12 بارداری نیز گذشت ، می توانید خبر حاملگی خود را به دیگران اعلام کنید.

بانوان باید هر چند وقت یک بار به متخصص زنان مراجعه کنند؟

با توجه به اهمیت مراقبت های بارداری در دوران بارداری ، تعداد ویزیت ها و مراجعه به پزشک به مدت زمان بارداری و میزان ریسک و پر خطر بودن آن بستگی دارد. اما به طور کلی و در شرایط طبیعی بانوان تعداد مراجعات به صورت زیر خواهد بود.

  1. سه ماهه اول ( هر 5 الی 6 هفته یک بار )
  2. سه ماهه دوم ( هر 2 الی 3 هفته یک بار )
  3. سه ماه سوم و نهایی تا تولد نوزاد ( هر هفته)

 

 

بانوان تا چه زمانی می توانند فعالیت های کاری خود را به طور معمول انجام دهند؟

بهتر است بدانید که مدت زمان کار کردن بانوان ، در مراقبت های بارداری به نوع کار ، محیط و شرایط آن ها بستگی دارد. برای مثال برخی از مادران باردار در محل کار خود با موادی همچون سرب ، جیوه و تشعشعات ، مس و موارد دیگر سرو کار دارند و  یا حتی ممکن است فعالیت های آن ها در محل کار بسیار سنگین و سخت باشد. به همین منظور توصیه می شود جهت پیشگیری از بروز آسیب به جنین یا جلوگیری از احتمال سقط تا تولد نوزاد از انجام تمامی این نوع فعالیت ها خودداری کنند.

زمان مناسب برای سفر

با دکتر خود در مورد این که چه زمانی قادر به انجام سفر می باشید و چه هنگام دیگر نمی توانید پرواز هوایی داشته باشید سوال کنید و به خوبی به این توصیه ها عمل کنید.

رابطه جنسی بعد از بارداری

معمولا برقراری رابطه جنسی با رعایت نکاتی که دکتر خاطر نشان خواهد کرد ، ممکن خواهد بود. حتما تمامی سوالات در خصوص این موضوع را از پزشک زنان خوب در تهران دکتر نیرومنش بپرسید.

رانندگی در زمان بارداری

در زمان بارداری رانندگی مانعی ندارد. کمربند ایمنی باید در زیر شکم قرار بگیرد.

رنگ کردن مو در دوران بارداری

در سه ماهه اول و دو هفته آخر دوران مراقبت های بارداری بهتر است که شخص باردار این کار را انجام ندهد. در موارد دیگر این مساله مشکلی نخواهد داشت.

تزریق واکسن آنفولانزا

بیماری آنفولانزا برای سلامت مادر و جنین ممکن است خطرناک باشد ، زنان باردار می توانند پیش از شروع فصل این واکسن را حتما تزریق کنند.

ترشحات واژینال

ترشحات در ناحیه واژن در دوره بارداری به صورت سفید و چسبنده خواهد بود که رعایت بهداشت و عوض کردن هرچند ساعت یکبار لباس زیر می تواند از بروز هرگونه عفونت جلوگیری کند.

پوشیدن لباس

مادران در زمان مراقبت های بارداری بهتر است از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنند و لباس های نخی و آزاد بپوشند. از پوشیدن سوتین های تنگ خودداری کرده و کفش های پاشنه بلند استفاده نکنند و کفش های تخت راحت بپوشند. لباس زیر نیز باید نخی و آزاد باشد و کش آن هیچ گونه فشاری را به شکم وارد نکند.

سلامت روانی در این دوران

یکی از موضوعات بسیار مهم در این دوران حساس از زندگی زنان همین مورد می باشد. سلامت روانی شامل طرز فکر ، سبک زندگی ، رفتارها و احساسات شما می شوند. برای اینکه در بهترین حالت خود باشید و از سلامت روانی کاملی در دوران مراقبت های بارداری برخودار باشید نیاز است که احساس خوبی نسبت به خودتان ، اطرافیان و زندگی خود داشته باشید. به خودتان ارزش دهید تا بتوانید امیدوار باشید و روان سالم داشته باشید. همه افراد در دوره هایی از زندگی خود دچار احساسات و مشکلاتی مانند استرس ، اضطراب ، نگرانی و ناراحتی می شوند اما این احساسات موقتی هستند. در صورتی که این احساسات در شما باقی بمانند و بعد از مدتی از بین نروند می توانند مشکلاتی مانند افسردگی و اختلالات عاطفی روانی را در شما ایجاد نمایند و شما را به مشکلات متعددی دچار کنند.

بنابراین در صورت رخ دادن این اتفاقات باید هر چه سریع تر به دنبال کمک باشید و به یک متخصص مراجعه نمایید تا در این زمینه به شما کمک کند. همچنین می توانید از افرادی که این تجربه یا مشابه آن را داشته اند کمک بگیرید و بپرسید که چه اقدامی را باید انجام دهید. همچنین مهم است که خانواده در این دوران کمک حال شما باشند؛ زیرا این مشکلات می توانند به شدت برروی بارداری شما اثر بگذارند.

مصرف روزانه 400 میکروگرم فولیک اسید

فولیک اسید یک نوع ویتامین B می باشد. داشتن مقدار کافی از آن در بدن قبل از بارداری و مصرف روزانه آن به مقدار کافی در دوران بارداری یک موضوع بسیار مهم می باشد. این کار می تواند کمک کند تا از بسیاری مشکلات مربوط به بارداری پیشگیری شود و شما یک دوره بارداری عالی داشته باشید و مراقبت های بارداری را به درستی انجام دهید. همچنین می توانید برای رساندن مصرف روزانه خود به مقدار استاندارد از مکمل ها و غیره کمک بگیرید.